PERRE ( Makarnalık Buğday )

ÖZELLİKLERİ

Islah Eden Kuruluş: Olgunlar Tur. Tarım. Enerji. Üret. Tic. Paz. Ltd. Şti – ADIYAMAN
Tescil Yılı: 2015
Sap ve Yaprak Özellikleri:Sap orta boylu, 90–100 cm sağlam yapılı, yeşil renkli.
Başak Yapısı : Beyaz başaklı, orta mor kılçıklı olup, yarı dik duruşludur. Başak yoğunluğu sık ve uzunluğu ise 7–14 cm’dir. Hasat olgunluğuna gelindiğinde kılçıklar dökülmez.
Kalite Özellikleri: Tane amber renkli, eliptik şekilde, 6–7 mm uzunluğundadır.0.88 b değeri ve pozitif a değerine (63.2) sahiptir. 1000 tane ağırlığı 34,2–46,9 gr’dır. Hektolitre ağırlığı 75,9-81,5 kg/hl, protein oranı %12.3-15.9, Camsılık %94-100, SDS sedimentasyon 14-23 ml, irmik B sarılık değeri 15.10-21.06, irmik verimi %49.0-61.6 arasındadır.
Tarımsal Özellikleri: Kışa ve kurağa mukavemeti orta, yatmaya karşı mukavim olup, erkenci bir çeşittir. Gübreye reaksiyonu iyi olup, tane dökmez, harman olma kabiliyeti iyidir. Yazlık karakterli olup tarımsal değerleri ölçme denemelerinde 492.1 kg/da ve 789 kg/da arasında verim vermiştir.
Hastalık Durumu: Sürmeye karşı mukavim olup, rastık, sarı pas, kara pas ve kahverengi paslara orta hassastır. Sarı ve kahverengi paslara fide devresinde dayanıklıdır. Tavsiye Edildiği Bölgeler: Sahil kuşağı, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesine tavsiye edilmektedir.