AKŞİR ( Ekmeklik Buğday )
ÖZELLİKLERİ
Islah Eden Kuruluş: Olgunlar Tur. Tarım. Enerji. Üret. Tic. Paz. Ltd. Şti
Tescil Yılı: Üretim İzinli
Sap ve Yaprak Özellikleri: Sap kısa boylu, 90–100 cm sağlam yapılı, yeşil renklidir.
Başak Yapısı: Kılçıklı, beyaz renkli ve 10–25 boylarında.
Tane Özellikleri: Beyaz taneli olup, 1000 tane ağırlığı 38,1–47,5 gramdır. Hektolitre 79,1-85,3 kg/hl sedimantasyon 26–51 ml olup protein oranı %13,4,16,9 dır. Zeleny sedimentasyon 38-44 ml, su Abrosbsiyonu %62,7-68,3, Alveograf enerji değeri 289-301, un verimi %66,8-78,1 arasındadır.
Tarımsal Özellikleri: Alternatif bir çeşit olup, Kuraklığa dayanıklıdır. Kardeşleşmesi çok iyidir, gübreye reaksiyonu iyidir. Yatmaya dayanıklıdır. Tarımsal değerleri ölçme denemelerinde kuruda 535 kg/dk ile sulu şartlarında 780 kg/da arasında verim vermiştir. İlkbahar son donlarından zarar görmez.
Hastalık Durumu: Sarı pasa, kara ve kahverengi pasa Toleranslıdır. Sürme ve rastığa iyi hassastır.
Tavsiye Edildiği Bölgeler: Başta Ege bölgesi, Akdeniz, Marmara, Karadeniz’in sahil kuşağı ve Güneydoğu ve yazlık buğday ekilen tüm yöreler.