logo

PERRE


PERRE 
( Makarnalık Buğday )
 
ÖZELLİKLERİ
 
Islah Edildiği Kuruluş: Olgunlar Tur. Tarım. Enerji. Üret. Tic. Paz. Ltd. Şti  – ADIYAMAN 
Tescil Yılı: 2015
Sap ve Yaprak Özellikleri: Sap orta boylu, 90–100 cm sağlam yapılı, yeşil renkli.
Başak Yapısı : Beyaz başaklı,orta mor kılçıklı olup, yarı dik duruşludur. Başak yoğunluğu sık ve uzunluğu ise 7–10 cm’dir. Hasat olgunluğuna gelindiğinde kılçıklar dökülmez.
Tane Özellikleri: Tane amber renkli, eliptik şekilde, 6–7 mm uzunluğundadır.0.88 b değeri ve pozitif a değerine (63.2) sahiptir. 1000 tane ağırlığı 34,2–46,9 gr’dır. Hektolitre ağırlığı 75,9-81,5 kg/hl,protein oranı .3-15.9, camsılık %94-100, SDS sedimentasyon 14-23 ml, irmik Bsarılık değeri 15.10-21.06, irmik verimi %49.0-61.6 arasındadır.
Tarımsal Özellikleri: Kışave kurağa mukavemeti orta, yatmaya karşı mukavim olup, erkenci bir çeşittir. Gübreye reaksiyonu iyi olup, tane dökmez, harman olma kabiliyeti iyidir. Yazlık karakterli olup tarımsal değerleri ölçme denemelerinde 492.1 kg/da ve 789 kg/da arasında verim vermiştir. 
Hastalık Durumu: Sürmeye karşı mukavim olup, rastık, sarı pas, kara pas ve kahverengi paslara orta hassastır. Sarı ve kahverengi paslara fide devresinde dayanıklıdır. 
Tavsiye Edildiği Bölgeler: Sahil kuşağı, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesine tavsiye edilmektedir.